28.10.2010

Kaalirapi ja kaskinauris lihapadassa

Tunnustan että kasvissyöjästä lihansyöjäksi ruvettuani minulla on melkoisia vaikeuksia oppia pitämään porsaan mausta. Nautakin maistuu kirjaimellisesti tympeältä. Yksi rakas ystäväni opetti jo ajat sitten, että kun jotakin asiaa on maistanut 60 kertaa, se alkaa maistua ihan hyvälle. (Olen tällä logiikalla oppinut tykkäämään mm. tonnikalasta ja sinihomejuustosta..) Vanhempieni hyvältä ystävältä on taas lähtöisin viisaus ”kielen mitta matkaa” – jos joku asia maistuu suussa hetken pahalle, ei sitä mahassa enää huomaa.. Olenkin päättänyt oppia tykkäämään naudasta ja siasta ruokana ilman lihan luontaisen maun peittävää voimakasta maustamista.

lila ja vihreä kaalirapi ja ihanan pikkuisia kaskinauriita
Tänään lähikaupassa sattui olemaan tarjouksessa karjalanpaistilihaa joka sisälsi suunnilleen puolet ja puolet kumpaakin edellä mainituista. Kotoa löytyi kaskinauriita, kyssäkaalia eli kaalirapia, ja paljon porkkanoita. Lisäksi jääkaapin hyllyllä nökötti pullo Sinebrychoffin uutuutta, Suklaista lageria, joka ei sellaisenaan nautittuna tarjonnut oikeastaan minkäänlaista elämystä. 

kuulostaa paremmalle kuin maistuu
Eipähän siinä sitten muuta kuin kaikki pataan ja pientä arvontaa maustehyllystä:

Juureva lihapata

700g karjalanpaistilihaa (nautaa ja possua)
yksi iso sipuli lohkottuna
rasvaa paistamiseen
ripaus muskottipähkinää
pari laakerinlehteä
1-2tl kuivattua timjamia
mustapippuria ja suolaa
pullo suklaista lageria
n.200g kyssäkaalta
n.200g porkkanaa
n.200g naurista
1rkl hunajaa
1tl kuivattua timjamia

väriä pannulla ja päälle mausteita
Ruskista lihat paistinpannussa pienessä määrässä rasvaa, lisää mukaan myös sipulilohkot. Rouhi myllystä päälle mustapippuria ja suolaa, ripsuttele päälle maltillisesti muskottipähkinää, pari teelusikallista kuivattua timjamia ja pari laakerinlehteä. Tyhjennä pannu kannelliseen uunipataan. Huuhtele paistinpannu oluella ja kaada oluetkin lihojen päälle. Kansi päälle ja uuniin 200 asteeseen reiluksi pariksi tunniksi- sekoita lihoja välillä etteivät päällimmäiset kuivahda.

ja olut kuohuaa!
Reilun parin tunnin päästä sekoita lihojen sekaan pilkotut juurekset joihin on sekoitettu ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa ja teelusikallinen timjamia. Kyssäkaali kannattaa pilkkoa vähän muita pienemmäksi. Kansi päälle ja takaisin uuniin 200 asteeseen niin kauaksi aikaa kunnes juurekset ovat kypsiä mutteivät kuitenkaan mössöä (n.40min).

vahvoja juurevia makuja hunajaisesti
Ei hullumpi! Liekö muskotin, nauriin ja hunajan yhdistelmä joka kesytti possun vai olut- kyllä näillä eväillä vielä lihansyöjäksi opitaan!

maku on onneksi hieman kuvaa terävämpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...