25.10.2010

Sienipaneroitu kuha, maa-artisokat ja balsamicotomaatit

Meillä on ehdottomasti kaupungin paras lähikauppa. Palvelutiskiltä saattaa löytyä lähituottajien lammasta siinä missä lähialueilta pyydettyä kalaa ja vieläpä erittäin hyvää palvelua! (Liharuokiin vasta totuttelevalle ex-kasvissyöjälle on mm. kärsivällisesti keskellä neljän ruuhkaa kerrottu hymyillen mitä ihmettä voisikaan tehdä porsaan lavasta ja miksei poron verta saa ostettua tilaamallakaan.) Kaiken hyvän lisäksi kauppias osaa arvostaa olutta. Tänään lähikaupasta tarttui mukaan tuoretta kuhaa, vasta jauhettua hirvenlihaa, syksyn sadon maa-artisokkia sekä kyssäkaalta. Pyöränkoriin mahtui myös kauppiaan valitsema viikon olut, Sinebrychoffin uutuus Suklainen Lager maisteltavaksi jälkiruokana.

 kukkopillin, possun ja ties minkä malliset mukulat herättivät hilpeyttä kunnes ne piti kuoria
Olen jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla Sillä Sipulin huippuideaa käyttää kuivattuja sieniä kalan panerointiin. Ajattelin suppilovahveroiden maun sopivan hienosti kuhan kanssa, ja lisäkkeeksi passaisi hassun makea lumivalkoinen maa-artisokka. Väriä annokseen saisi kesän viimeisistä takapihalla kasvaneista minitomaateista jotka vihdoin viimein olivat pöydällä kypsyneet vihreistä hehkuvan punaisiksi. 

poimittiin vihreinä talteen vasta ensimmäisten yöpakkasten iskettyä
Suppilovahveropaneroitu kuha

kuhafileitä, nypi ruodot pois!
suolaa
erittäin hienoa spelttilesettä
kananmuna kevyesti vatkattuna
kuivattuja suppilovahveroita jauhettuna (onnistui sauvasekoittimen minileikkurilla)
paistorasvaa maun mukaan

Leikka kuhafileet sopiviksi annospaloiksi, pyöräytä myllystä päälle merisuolaa varovasti ja tee tuplapanerointi: kasta molemmin puolin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi suppilovahveromurskeeseen. Paista voi-rypsiöljyseoksessa tai kasvirasvavalmisteessa paistinpannulla pari minuuttia per puoli (riippuen kalan paksuudesta). Kypsyyden voi tarkistaa näppärällä piikkilämpömittarilla- sisälämpötilan pitäisi olla 62-65 astetta. Ylikypsä kala menee kuivaksi ja mauttomaksi. Oma pannu ehti turhan kuumaksi ja paahtoi osan paneroinnista vähän turhan mustaksi. 

olisipa kaasuliesi.
Sitruunainen maa-artisokkapyree

sitruunaa
voita

lieden keltaisen valon värittämää lumivakoista herkkua
Kuori maa-artisokat ja laita välittömästi sitruunalla terästettyyn (4rkl sitruunamehua litraan vettä) kylmään veteen etteivät tummu. Keitä pehmeiksi ja kaada keitinvesi pois. Nosta kattila hetkeksi kuumalle levylle niin loppukin vesi haihtuu pois (varo ettei kuivu liikaa!). Raasta joukkoon hyvin pestyn sitruunan kuorta ja lisää muutama nokare voita/margariinia. (Jos rasva on suolatonta, maun mukaan voi lisätä suolaa). Survo pyreeksi=soseeksi. 

näyttää palaneemmalle kuin maistuu. sitruunalohko puuttuu kuvasta
Lämpimät balsamicotomaatit

kirsikkatomaatteja
voita
mustapippuria
balsamicoa
Puolita kirsikkatomaatit, kuumenna paistinpannussa pikkuruinen nokare voita ja paista pari minuuttia. Roiskuu muuten vähemmän jos asettelet tomaatit pannuun leikkuupinta ylöspäin. Ideana on saada houkuteltua ilman aurinkoa kypsyneen tomaatin makeus esiin kevyellä lämmityksellä, ei tarvitse kuumentaa kieltä polttavaksi.) Päälle myllystä mustapippuria ja muutama pieni pisara tummaa balsamicoa.
(Balsamico on sitä tummaa ja makeaa pitkään kypsytettyä iltalialaista balsamietikkaa – tumma balsamiviinietikka puolestaan on kypsyttämätöntä eikä ainakaan minun makuuni ihan yhtä hyvää..)

lämpö tekee taikoja

3 kommenttia:

  1. Piti kurkata, että mikähän kauppa se lähikauppa on ja tuttuhan se on, nyt tänä syksynä tosin vasta tullut tutuksi, kun vien poikaani joskus siihen lähelle kouluun:-) Olin kuullut sitä kauppaa kehuttavan ja nyt muutaman kerran käynyt.

    Ja kaasuliesi, se on tosiaan hyvä juttu. Me olemme nyt pari vuotta kokanneet kaasulla suurimman osan, keittiöremontissa tavallisen lieden tilalle tuli kaksi kaasupoltinta ja kaksi induktiolevyä ja kaasua tulee kyllä käytettyä ihan joka päivä. Viiden kilon kaasupullo kestää noin 5-6 kk, joten pidän sitä taloudellisenakin. Ja niin nopeana ja helppona säätää. Pitkät haudutukset teen induktiolla, kaiken muun kaasulla.

    VastaaPoista
  2. Oi kyllä, juuri tuollaisesta induktion ja kaasun yhdistelmästä olen haaveillut! Vielä joku päivä:)

    VastaaPoista
  3. Balsamicotomaatit testattu toimiviksi :)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...