28.12.2010

Porter-suklaajäätelö

Saanko esitellä jumalaisen herkun oluen ystävän makuun: porter-suklaajäätelö! Oi! Ei ole mikään uusi keksintö maustaa olutta suklaalla tai toisinpäin, mutta jäätelössä olutta en vielä ollut päässyt maistamaan. Olen tehnyt joskus aiemmin suklaa-ganachea oluella maustettuna, samoin stout-suklaakakut ovat tulleet syötyä viimeiseen muruseen. Olin niin vakuuttunut siitä ettei tämä kokeilu voi mennä pieleen, että reteästi valmistin jäätelöä kerralla koko jäätelökoneellisen. Kyllä kannatti! 

suklaista olutjäätelöä / oluista suklaajäätelöä tarjoiltuna olutsiirapin kanssa

Jäätelön teko on itselleni vierasta lukuun ottamatta ensimmäistä kokeiluani maidottoman tyrni-soijajäätelön kanssa. Tällä kertaa lähdin liikkeelle lueskelemalla kirjaa ”Jäätelö – täydellinen nautinto” (Tee, 2006, Parragon Books Ltd), josta poimin käyttööni suklaajäätelön reseptin. Muokkasin reseptiä vain sen verran, että käytin täysmaidon sijaan kevytmaitoa (kyseinen luomumaito kun sopii laktoosi-intolerantikolle) ja korvasin osan siitä oluella. Kirjassa jäätelön sekaan lisättiin mantelipraliinia, mutta itse tarjosin jäätelön oluesta keitetyn siirapin kanssa. Jos jostain ihmeellisestä syystä haluat jättää oluen pois, sen voi korvata maidolla. Suosittelen kuitenkin antamaan porterin ja suklaan yhdistelmälle mahdollisuuden: saatat yllättyä!

mukana myös aitoa kermaa, aitoa maitoa ja vähäsen sokeria

Porter-suklaajäätelö

85 g tummaa suklaata (70%) paloina
2 dl kevytmaitoa
1 dl porteria (esim. Sinebrychoff Porter)
85 g hienoa sokeria
3 munankeltuaista
3 dl kuohukermaa

Olutsiirappi

n.1,5 dl porteria
n. 0,75 dl hienoa sokeria

Lämmitä suklaata, maitoa ja olutta paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Nosta sivuun. Vatkaa sokeri ja munankeltuaiset kuohkeaksi ja kaada suklaaseos hitaasti ohuena nauhana sekaan koko ajan sekoittaen. Valuta seos puhtaaseen kattilaan ja hauduta kuumavesihauteessa 10-15 minuuttia koko ajan sekoittaen kunne seos tarttuu lusikan selkäpuolelle. Anna jäähtyä ainakin tunnin verran (sekoita välillä ettei pinta kuorru).

vesihauteessa seos ei juoksetu suurpiirteiselläkään kokilla

Sillä välin kun suklaa-olutkreemi jäähtyy, keitä olutsiirappi: keitä olutta ja sokeria noin 15 minuuttia tai kunnes seos vaikuttaa siirapilta. (Jätä kattilaan kuohumisvaraa!) Siirappi paksunee vielä jäähtyessään.

Kun suklaa-olutkreemi on jäähtynyt, sekoita se vaahdotettuun kermaan ja kaada jäätelökoneeseen koneen ohjeiden mukaan. Jäätelömassan jähmettymisen loppuvaiheilla kaada koneeseen ohuena nauhana puolet olutsiirapista. Oma jäätelökoneeni ei pysynyt tarpeeksi kylmänä kovettaakseen jäätelön loppuun saakka, joten siirsin jäätelömassan tunnin koneessa pyörimisen jälkeen vielä pariksi tunniksi pakastimeen.

hämmentävä yhdistelmä maltaiden pehmeää katkeruutta ja sokerin imelyyttä

Jos et omista jäätelökonetta, pakasta ensin suklaa-olutkreemiä 1-2h ja sekoita vasta sitten sekaan kermavaahto. Laita takaisin pakastimeen 2-3 tunniksi, ja jos muistat, vatkaa jäätelömassaa vielä kertaalleen pakastumisen aikana (jokaisella sekoittamiskerralla saa nuolla vispilän, eli kannattaa sekoittaa usein!).

suklaajäätelö kannattaa tarjoilla hyvän stoutin tai porterin kanssa

Jäätelö on parhaimmillaan lähes pehmiksenä, eli jos olet malttanut pakastaa sen kunnolla, anna jäätelön sulaa ainakin varttitunti ennen tarjoamista. Tarjoile jäljelle jääneen olutsiirapin kanssa. (Jos siirappi on jähmettynyt kattilaan, kuumenna se uudelleen ja ohenna tarvittaessa porterilla) Juomaksi kannattaa kokeilla kahvin sijaan vaihteeksi vaikkapa jotakin suklaista stouttia.

1 kommentti:

  1. Tämä on ehkä luovinta oluen käyttämistä, mistä olen vähään aikaan lukenut. Tämä on joulun jälkkärilistalla.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...