15.12.2010

Savuoluinen seitanpaisti

Miksi ihmeessä kasvissyöjälle pitäisi tehdä joulupöytään oma kinkku? No haloo, ei kasvissyöjä kinkkua kaipaa vaan proteiinia! Jos puputtaa pelkkiä juuresruokia, suklaata ja leivonnaisia, vähemmästäkin alkaa kiristää muukin kuin vyö. Harva kasvissyöjä kaipaa kinkunkorviketta, olennaista on tarjota jotakin proteiinipitoista -  ihan yhtä hyvin maistuvat pähkinämureke, marinoidut pavut, paneroitu tofu tai mitä vaan! Kunhan niitä protskuja pöydästä jossain muodossa löytyy! 

neilikoiden tökkiminen sinappikuoreen vaiheessa
Monet kasvissyöjät vannovat joulupöydässä seitanin nimiin: senkin voi paistaa kinkun tavoin jo hyvissä ajoin ja tarjota leikkeleenä kylmänäkin. Itse en ole koskaan tehnyt seitanista kinkkua, joten nyt oli korkea aika. Enkä luonnollisesti voinut vastustaa kiusausta kokeilla marinointiin savuista olutta. Joulupöytääni kuuluu mieluusti ruokajuomaksi ihanan savuinen Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, jonka makeudessaan ja vahvuudessaan ajattelin sopivan myös jouluisen seitanin mausteeksi. Ja hyvin sopi!

sopii myös jumalaiseksi ruokajuomaksi

Seuraava kasvissyöjälle sopiva seitankinkku on oma mukaelmani Vegaaniliiton  jouluresepteistä löytyneestä seitanpaistin reseptistä, joka on alkujaan Inna Somersalon käsialaa.

Savuoluinen seitankinkku

4 dl gluteenijauhoja
1 dl gram-jauhoja
1 dl soijajauhoja
2 tl garam masalaa
1 tl savupaprikajauhetta (savustamatonkin paprikajauhe käy)
0,5 tl inkiväärijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta

0,5 dl kiinalaista soijakastiketta
0,5 dl rypsiöljyä
2,5 dl savuolutta (Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock)
1 rkl kasvisfondia

Sekoita kaikki kuivat aineet huolellisesti. Sekoita soijakastike, öljy ja kasvisfondi oluen joukoon ja lisää neste jauhoihin. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa muutama minuutti. Muotoile paistiksi. 

"miksi siitä pitää muotoilla kinkku" - no öö, yritäppä muotoilla jotain muuta

 Olutmarinadi

2 rkl rypsiöljyä
1 rkl kiinalaista soijakastiketta
1 rkl sinappia
2 tl hunajaa
0,5 dl savuolutta (Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock)
¼ tl mustapippuria myllystä
(Huom! Jos tarjoat paistia vegaanille, vaihda hunaja sokeriin ja tarkista ettei sinapissa ole kananmunaa.)

Sekoita marinadin ainekset. Pudota seitanpaisti vahvaan muovipussiin ja kaada marinadi perään. Pussissa marinadin saa helposti koko paistin ympärille, tarvittaessa pussia on näppärä myös käännellä. Anna marinoitua vähintään yön yli, itselläni marinoitumisaika taisi olla parikymmentä tuntia.

marinadilla vielä lisää syvyyttä makuihin

Nosta marinoitunut paisti pois marinadista ja paista sitä 175 asteessa paistopussissa noin puolitoista tuntia.  Paistin voi halutessaan kuorruttaa vaikkapa jouluperinteisesti sinapilla ja ruiskorppujauhoilla (voitelu sinapilla, korppujauhoja tai hienonnettuja hapankorppuja päälle ja kuorrutus 225 asteessa 10-15 min).

hieman liian tönkkö sinappikuorrutus rapsahteli pois leikatessa

Paistin seuraksi maistuu esimerkiksi jostakin hieman miedommasta oluesta tehty ruskea kastike.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...