16.12.2010

Tyrni-soijajäätelö & tyrni-sacher

Sain lainaksi jäätelökoneen! Hulvatonta! Kone on mallia ”koko kulho pitää pakastaa ennen käyttöä”, joten koneen käyttö on mahdollista lähinnä vain nyt, kun sen saa pakastumaan takapihalle. Täpötäyteen pikkupakastimeen se kun ei mahtuisi millään. On ehkä ihan hyvä, että kulhon jäähtyminen ottaa aikansa, muuten meillä syötäisiin nyt jäätelöä ihan jokaisella aterialla. (Päässäni vallan kihisee kun haaveilen kokeilevani jos jonkinlaisia jäätelöitä- tulossa on ainakin porter-suklaajäätelöä, ehkäpä voisin viritellä myös suolaisen jäätelön vaikkapa katkaravuista ja smetanasta.) 

jotakin makeaa, jotakin kirpeää, jotakin kermaista, jotakin suklaista
 
Ihan ensimmäinen kokeiluni koneen kanssa oli kuitenkin täysin maidoton jätski, joka sai vaniljaisen kermaisuuden vastapariksi vinkeän kirpsakkaa tyrniä. Tyrnijäätelön kylkeen valmistin sacher-tyylisen suklaakakun. (Kyllä. Meillä jäätelö on pääroolissa!) Täytteenä oli ulkomaisen aprikoosimarmeladin sijaan kotimaista tyrnihyytelöä Laitilasta. Yllättävän kuohkea maidoton ja munaton suklaakakkupohja kuorrutteineen syntyi pienin muutoksin "Have cake, will travel" -blogin ohjeilla.

 Lopputulos oli varsin juhlava jälkiruoka, joka sopisi mainiosti vaikkapa joulun välipäivien kahvipöytään. Ja erinomaisen tästä tekee myös se, että kakku sopii hyvin monenlaisiin erityisruokavalioihin! (Mikäli soija ei sovi, sen voi hyvin vaihtaa kaurapohjaisiin valmisteisiin. Suklaasta kannattaa lukea tuoteseloste ja hunajankin voi vaihtaa vaikkapa agave- siirappiin. Ja vehnäjauhojen tilalle passaavat gluteenittomat jauhoseokset.) Yksi huomio muuten: jäätelö valmistuu kyllä ilman jäätelökonettakin!

huomioi reilumpi suklaa, aito vaniljasokeri ja herkullinen tyrnijaloste

Osallistun tällä herkulla hurmaavan Chocochilin  isännöimään joulukuun ruokahaasteeseen, jonka teemana tosiaan on tuo luonteikas kotimainen supermarja – tyrni.

Tyrnitäytteinen sacher-kakku

kakkupohja:
240g maustamatonta soijajogurttia / tavallista jogurttia
120 ml öljyä (rypsi-/ seesam-/ saksanpähkinä-)
2 tl vaniljaesanssia (tai vähän reilummin vaniljasokeria)
155 g vehnäjauhoja (hanki nyt se keittiövaaka!)
120 g tomusokeria
20 g tummaa kaakaojauhetta
n.8 palaa tummaa suklaata (70%)
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa

puolikas taikina 15cm irtopohjavuoassa kahdelle herkkusuulle

Vispaa soijajogurtti, öljy ja vanilja. (Valitse öljy makusi mukaan: kylmäpuristettu kotimainen rypsi olisi ekologisin, maukkain ehkäpä seesamöljy.) Sekoita keskenään kuivat aineet, ja siivilöi jogurtin ja öljyn seokseen. Raasta sekaan myös suklaa. Sekoita (älä vatkaa!) kaikki ainekset sekaisin. Öljyä 20 cm halkaisijan irtopohjavuoka (pohja kannattaa päällystää leivinpaperilla) ja kaada taikina siihen. Paista 180 asteessa n. 40 minuuttia. Nosta pois uunista ritilän päälle ja anna jäähtyä noin tunti ennen kumoamista. Jäähdytä yön yli.
 
täyte:
n. 200g tyrnihyytelöä/ -hilloa
n. 1dl sokeroitua tyrnimehua tai vasta puristettua appelsiinimehua

kuorrute:
1 dl soijakermaa/ muuta kermaa
150g tummaa suklaata (70%)
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

kakkupohja on aivan ihanan kuohkeaa! (eikä sitten säästellä hillossa!)

Halkaise kakku kahteen tai kolmeen osaan, kostuta tyrni- tai appelsiinimehulla ja täytä tyrnihyytelöllä tai -hillolla. Valmista suklaakuorrute lämmittämällä kerma ja sulattamalla siihen ensin sokeri (jos keität, anna jäähtyä tässä välissä) ja sitten vielä suklaa. Anna jäähtyä jonkin aikaa ja levitä kakun päälle. Anna päällysteen jähmettyä jääkaapissa (minun kuorrutteeni oli tunnin päästä jo varsin kovaa, aiemmin en edes tarkistanut tilannetta).

Suklaaganachen valmistamisesta (mm. suklaan sulattamisen lämpötiloista!) voi lukea pohdintoja vaikkapa Molekyyligastronomia- blogista. Itse en laiskuuttani viitsinyt kaivella lämpömittareita esille mahd. oikeaoppista temperointia varten, vaan kuorrute valmistui ihan tuuripelillä suhteellisen kiiltäväksi ja rakenteeltaan juuri sopivaksi!

muutamat ilmakuplat ja levitysjälki kuorrutteessa kuuluvat asiaan

Tyrni-soijajäätelö

tyrnimarmeladi:
2,5 dl tyrnimarjoja
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria

Keitä sokeria, vettä ja tyrnimarjoja viitisen minuuttia. Hienonna sitten seos sauvasekoittimella hienoksi ja siivilöi siemenet pois (tai jätä hienontamatta ja vain paseeraa siivilän läpi). Keitä siivilöityä seosta vielä pari minuuttia kokoon ja anna jäähtyä. Jäähtyessään seos hyytelöityy marmeladimaiseksi. Voit käyttää jäätelöön toki myös valmista hilloa/ marmeladia.

jäätelö:
2,5 dl maustamatonta soijajogurttia
4,5 dl soijakermaa
3 rkl hunajaa
2 tl vaniljasokeria
(n. 1 tl ksantaania)

koneen voi hankkia yhteiseksi ystävien kanssa

Sekoita keskenään jogurtti, soijakerma, hunaja ja vaniljasokeri. Vispaa seokseen tyrniseos (vispilällä saat marmeladisoituneen tyrnin hienommaksi jäätelöön). Käynnistä jäätelökone ja kaada jäätelöseos koneen kulhoon jähmettymään n. 45 minuutiksi, tai mitä nyt jäätelökoneen ohje kehoittaa. Jos/kun rakenne jää turhan löysäksi, laita massa vielä joksikin aikaa pakastimeen kovettumaan. Mikäli et omista jäätelökonetta, laita jäätelömassa suoraan pakastimeen ja anna jäätyä suunnilleen kolmen tunnin ajan siten, että käyt vähintään tunnin välein sekoittamassa jäätelömassaa oikein kunnolla. Jäätelöstä tulee näillä aineilla aika löysää/ nopeasti sulavaa - jos haluat kiinteämpää tavaraa, jäätelöseokseen  voi lisätä jonkin verran ksantaania. (Kakun lisukkeeksi löysempi jätski on kuitenkin omiaan!)

kermaton kermajätski

Tarjoile tyrni-sacher-kakkua jäätelön kanssa. Kakun voi koristella vaikkapa suklaakuorrutekattilaan jääneestä suklaasta askarrelluilla koristeilla tai ko. kuorrutteeseen dipatuilla tyrnimarjoilla.

kerrankin sacher joka ei ole liian imelää - makean kuoren alta jopa raikasta!

PS. Samalla kun pohtii käyttääkö jälkkärin valmistukseen kermaa, voita & munia vai soijaa & rypsiöljyä, kannattaa tutustua esimerkiksi uusimman Tiede-lehden artikkeliin ”Pelastaisiko kasvissyönti maailman?”. Virkistävästä näkökulmasta kirjoitetun artikkelin johtopäätös oli tiivistetty lauseeseen: ”Maailma paranee kun liha on erikoisherkku”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...