12.2.2011

Savuinen mustapapukeitto


Jos joku soppa voi olla aivan järkyttävän rumaa, niin tämä päässee aika lähelle sellaista. Kyseessä siis Meksikolaisvaikutteinen keitto kirjasta ”Sulttaanin salaatti – Reseptejä ja ruokamuistoja maailmalta” (Katchadourian & Ståhlberg, Gummerus 2003). Tämä ei myöskään ole mitään pikaruokaa, vaan keittelyyn saa varata koko päivän. Itselleni antoisinta sopankeitossa oli tutustuminen savustettuun porsaan potkaan – ei olisi uskonut kuinka tyydyttävää (ja sotkuista) voi olla potkan luiden kaluaminen jotta viimeisetkin pikkuiset lihanrippeet saisi parempiin suihin! Jos ei anna ruman värin häiritä, seuraava keitto on hyvä vaihtoehto perinteiselle hernerokalle. Mustapavut rokkaa entistä kovemmin seuraavanakin päivänä eivätkä hätkähdä pakastamistakaan. (Valmistin soppaa puolittaen ao. reseptistä muut ainesosat, paitsi potkan, joka taisi olla reilun 800g painoinen. Suolaa ei tarvittu noinkaan paljoa ja persiljaa lisäsin reilusti enemmän)

on muuten vielä älyttömämmän väristä kun sotkee smetanan kunnolla sekaan
Mustapapukeitto
(10 annosta)

800 g kuivattuja mustapapuja
2 dl oliiviöljyä
6 dl karkeaksi silputtua sipulia
10 kuorittua ja murskattua valkosipulinkynttä
1 savustettu porsaanpotka
6 l vettä
2 rkl jauhettua juustokuminaa
1 rkl kuivattua oreganoa
2 laakerinlehteä
1 rkl suolaa
2 tl vastajauhettua mustapippuria
maustemitallinen cayennepippuria
6 rkl hienonnettua persiljaa
1-2 paprikaa pieninä kuutioina
¼ dl kuivaa sherryä
1 rkl fariinisokeria
1-2 rkl sitruunamehua
tarjoiluun ranskankermaa ja kypsiä avokadoja kuutioina

uusi hurmaavan savuinen aines keittiössäni: sian potka

Liota mustapapuja n. 8 tuntia väljässä suolaamattomassa vedässä. Kaada vesi pois ja huuhdo liotetut pavut hyvin. Kuumenna öljy suuressa kattilassa, lisää sipulit ja valkosipulit ja kuullota n. 10 minuuttia. Lisää kattilaan huuhdotut ja valutetut pavut, porsaan potka ja vesi. Sekoita joukkoon juustokumina, oregano, laakerinlehdet, suola, pippuri, cayennepippuri ja 2 rkl persiljaa. Kiehauta ja anna poreilla hiljalleen pari tuntia ilman kantta, kunnes pavut ovat täysin pehmeitä ja ¼ vedestä on haihtunut. Ota potka pois kattilasta ja jäähdytä vähän aikaa. Revi lihat irti luista, leikkele palasiksi ja pane ne takaisin keittoon. (Käytä hampaita jäljelle jääneisiin luihin ja maiskuttele kovaäänisesti- liha on aivan järkyttävän hyvää!) Lisää keittoon vielä loput persiljasta, hienonnettu paprika, sherry, sitruunamehu ja fariinisokeri. Hauduta vielä puolisen tuntia ilman kantta usein sekoitellen. Suolaa ja pippuroi, tarjoile kuumana ranskankermanokareen ja avokadokuutioiden kanssa.

kannattaa valita suuri kattila. eikä saa antaa liejumaisen ulkonäön hämätä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...