11.4.2011

Oluisia kermajälkkäreitä


Siinä missä sydäntalvella maistuvat tummat ja täyteläiset oluet, kevätauringon loisteessa alkaa tehdä mieli jotakin hedelmäisempää ja kevyempää. Ja mitä jälkiruokajuomiin tulee, lasiin kaataa mieluummin hedelmäistä lambicia, kuin suklaista stoutia. Pääsiäisen lähestyessä koen myös poikkeuksetta velvollisuudekseni valmistaa pashaa. Koska tulemme viettämään tulevan pääsiäisen muuttolaatikoiden ja remppakaaoksen keskellä, olen viritellyt pääsiäisherkkuja jo etukäteen. (Meillähän pääsiäinen tarkoittaa ennen kaikkea ihanaa ruokajuhlaa lampaan, saaristolaisleivän, suklaamunien ja rahkaherkkujen ympärillä tulppaanein ja narsissein koristellussa kodissa. Kristityksi kun ei saanut kääntymään edes lapsuuden naapurinpoika, silloinen paras ystäväni, joka opetti ettei suklaamunia saa ellei usko Jeesukseen..) Koska ostoslistattoman ruokakauppailijan tie johti ruokakaupassa ensiksi kausioluthyllylle, pashan askarteluun tarvittavat kananmunat, korintit ja jopa se rahka(!) jäivät ostamatta. (Eikä tästä voinut syyttää puolisoakaan, joka teki kyseisen kauppareissun aikana ylitöitä ruokkiakseen opintotuella elävän vaimonsa joka hassasi viimeiset rahansa niihin hiton oluisiin...). Seuraavat resepti ovatkin edellä mainitusta syystä takuuvarmaa MacGyver-kamaa, eli ne on rakenneltu sen ainoan ruokakauppakassista löytyneen raaka-aineen ympärille. (Ensimmäinen resepti onnistui erinomaisesti, jälkimmäistä kannattaa vielä kehitellä)

kotimaiset (mämmi-)maltaat kuuluvat pääsiäiseen

Kirsikkaoluinen kermajälkkäri
(neljälle)

50 g punaisia säilykekirsikoita
1 dl kirsikkalambicia (esim. Lindemans Kriek)
1 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä
1 dl kermaa vaahdotettuna
120 g smetanaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl mantelilastuja
1 rkl sokeria

uusia käyttötapoja joululta jääneille hedelmäkakkukirsikoille

Hienonna kirsikat ja anna niiden liota 0,5 dl:ssa kirsikkaolutta puolisen tuntia. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä vähintään 5 minuuttia. Vatkaa vaahdotetun kerman sekaan smetana, tuorejuusto, sokeri, mantelilastut, sitruunamehu sekä kirsikat olut-liemineen. Kuumenna loppu 0,5dl olutta ja sulata siihen vedestä nostetut ja puristellut liivatelehdet. Vatkaa liivateolut kermaseokseen. Jaa annosmaljoihin ja anna jähmettyä ainakin kaksi tuntia. (Kirsikat kannattaa hienontaa mahdollisimman pieniksi, sillä jälkiruoan makeus perustuu lähinnä kirsikoiden imelyyteen! Olut tuo ihanaa kirpsakkuutta imelyyteen ja toimii mainiosti smetanan ja tuorejuuston pehmeän happaman rasvaisuuden taittajana.)

sametinpehmeä tekstuuri saa terää lambicista

Omenaoluinen kermajälkkäri
(neljä pientä annosta)

90 g pilkottua omenaa (yksi pieni omena)
1 dl omenalambicia (esim. Lindemans Apple)
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
1 rkl sokeria
1 dl kermaa vaahdotettuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl mantelirouhetta
2 liivatelehteä (käytin kolme – lopputulos oli aivan liian kovaa)
1 rkl sitruunamehua

tämä olut maistunee myös siiderin ystäville

Yhdistä vaahdotettu kerma, tuorejuusto ja mantelirouhe. Keitä omenoita sokerin, sitruunamehun ja oluen kanssa kunnes oluesta noin puolet on haihtunut ja omenat ovat läpipehmeitä. Siivilöi omenat nesteestä, ja sekoita ne jäähtyneinä kermaseokseen. Kuumenna omenoiden keitinliemi uudelleen ja sulata siihen kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet. Vispaa liivateliemi ohuena nauhana kaadettuna kermaseoksen sekaan. Jaa annosvuokiin ja jäähdytä. Tämä jälkkäri jäi maultaan hieman tylsäksi – sekaan olisi ehkä kannattanut lisätä maitorahkaa tai smetanaa ja vaikkapa limetin kuorta & mehua. 

tässä hieman liikaa liivatetta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...