2.5.2011

Lämmin pesto-perunasalaatti ja täytetyt herkkusienet naposteluun

Grillikausi avattiin hyistä pohjoistuulta uhmaten villasukkiin ja viltteihin sonnustautuneena. Sillä Vapusta alkaa (piknik-)kesä, vaikka olutta pitäisikin juoda lapaset kädessä.. Vaikka olen aina nauttinut eväsretkeilystä (rakkaiden ystävien kanssa hölkkälenkillekin otetaan eväät), grillaamisesta en ole oikeastaan koskaan innostunut. (Miksi ne kaikki tarvikkeet pitää kantaa hyvästä keittiöstä huonon grillin äärelle ja syödä hyvä ruoka huonoksi hiiltyneenä, hiekkaisena ja mahdollisesti puolikylmänä?) Avotulella valmistettu ruoka on toki asia erikseen, mutta kaasu- tai hiiligrilleille en ole lämmennyt. Ennen kuin nyt. Saimme nimittäin varsin kallisarvoisena häälahjana upean grillin, joka lämmitettiin ensimmäisen kerran Vapun kunniaksi.

Nelipolttimoinen kaasuhärveli mursi (tai käräytti) heti kerralla jään grillausta epäilleen sydämen ympäriltä: tällähän saakin ihan syömäkelpoista ruokaa! Grilliin tutustuminen tulee toki ottamaan aikansa ennen kuin osaa valita ne oikeat kohdat ja lämpötilat erilaisille raaka-aineille - ensi yrittämällä pääruoaksi ajatellut lihat valmistuivatkin paljon ennen ruoanlaittoruoka-tapaksiksi ajateltuja täytettyjä herkkusieniä, ja lisukekasviksetkin valmistuivat vasta jälkiruoaksi. Ensiyritystä myös hieman häiritsi jäätävä viima, eikä ruoanlaitto tällä kertaa muutenkaan ollut aivan pääosissa vappukarkeloissa, joissa laseja ja lautasia kaiveltiin muuttolaatikoista vasta vieraiden jo saavuttua..

ja kasviksethan eivät ylähyllyllä lämminneetkään tarpeeksi nopeasti

Seuraavien naposteluruokien lähtökohtana olikin helppous. Mahdollisimman hyvää mahdollisimman vähällä vaivalla! Ensimmäinen resepti on parhaimmillaan juhannuksen paikkeilla ja/tai uusien perunoiden parhaimpaan sesonkiaikaan, ja jälkimmäinen maistuu oikeastaan minkälaisissa grillikekkereissä tahansa. (Perunasalaatin resepti on jalostunut alun perin serkkupojan paremman puoliskon esittelemästä parmesanilla ja pinaatilla rikastetusta perunasalaatista ja sieniherkku on muunnos klassisista sinihomeella täytetyistä "homesienistä".) Molemmat herkut toimivat erinomaisesti ruoanlaittoruokana/ tapaksina/ napsuina, mutta toki myös lisäkkeinä vaikkapa grillatulle lihalle/ tofulle. (Juustoina käytin Arla Apetinan sponsoroimia juustoja – arviot juustojen soveltuvuudesta hommaan reseptien perässä.)

(ruoat häipyivät parempiin suihin ennen kuin ehti kameran etsiä)

Lämmin pesto-perunasalaatti välimerellisellä juustolla

2 kg kiinteitä perunoita, parhaiten käyvät herkulliset varhaisperunat
200 g vihreää pestoa (kaupan purkista tai itse tehtyä, hyvää tulee kummallakin tapaa!)
400 g pehmeää fetajuuston tyyppistä salaattijuustoa (esim. Arla Apetinan pala)
1-2 dl pinjansiemeniä kuivalla pannulla kevyesti paahdettuina

Kuori perunat ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. (Jos käytät uusia perunoita, valitse oikein pieniä mukuloita, harjaa ohuet kuoret juuriharjalla pois ja käytä potut kokonaisina.) Keitä kypsiksi, kaada vesi pois ja sekoita kuumien pottujen sekaan pesto, murustettu juusto ja pinjansiemenet. Nauti!

eläköön grillin kaasulevy joka kuumentaa isonkin kattilan

Tuo Arlan pehmeä palajuusto on oikeastaan aina kuulunut suosikkeihini hinta-laatu-suhteeltaan. (Apetinan muovitölkitetyt salaattijuustokuutiot kun maistuvat vihreään pakettiin pakattuun juustopalaan verrattuna lähinnä kumilta.) Pidän myös siitä, ettei ko. juusto ole niin älyttömän suolaista kuin monet muut feta-tyyppiset juustot. Juuston pakkaus voisi kyllä olla hieman älykkäämpi- grillin vierellä paketin avaaminen viidakkoveitseä muistuttavalla puukolla oli lähinnä vaarallista, sakset kun eivät grillaajan välineistöön kuuluneet..

Pekonivyötetyt feta-täytteiset herkkusienet

9 suurta tuoretta herkkusientä
9 viipaletta pekonia
150 g paketti Arla Apetina Snack- aurinkoivatut tomaatit tai paprika (tai vastaava määrä öljyyn säilöttyä fetajuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja tai paprikaa yrteillä maustettuna)

ennen grilliä sullotaan sienet ihan täpötäyteen juustoa!

Pese herkkusienet ja poista sienistä jalat (pyöräytä jalka irti kääntämällä, puukkoa ei tarvita. Ja jämäjaloista syntyy ihana sienimuhennos sipulin ja kerman kanssa!) Sullo sienen jalan poistamisesta syntyneeseen koloon salaattijuustoa öljyineen, mausteineen, tomaatteineen/paprikoineen päivineen. Kiedo täytetty herkkusieni pekoniin, kiinnitä pekonivyöte tarvittaessa öljyssä liotetulla hammastikulla. Grillaa pihagrillissä tai uunin grillivastuksen alla (200-250 asteessa) kunnes pekoni on rapeaa. Jos käytät uunia, sienet kannattaa asetella ritilän päälle jotta niistä valuvat nesteet eivät jää lillumaan sienten sisään/ympärille. Nauti kuumana tai jäähtyneenä. (Meillä näyttivät tekevän kauppansa vappupöydän kylminä ”munkkeinakin”..)

aloittelevan grillaajan perusvälineistöä

Apetinan snack- tuotteet passaavat mielestäni erinomaisesti kiireiselle ja/tai laiskalle kokkaajalle. Muovirasia on helppo pakata eväskoriin, ilman että mukaan tarvitsee pakata erikseen öljypulloa ja mausteita. Itse pidän rasiaa kuitenkin suhteellisen kalliina - yhtä hyvän tuloksen saa myös marinoimalla itse suuren palan feta-tyyppistä juustoa hyvään oliiviöljyyn kotimaisten itse kuivattujen tomaattien tai paprikoidena ja suosikkimausteiden ja –yrttien kanssa. Sienten täytteeksi passaa paremmin aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettu juusto kuin paprika- paprika jää maultaan hieman valjuksi. Sienet voi myös grillata ilman pekonia, erityisesti siinä tapauksessa tomaattisempi versio toimii parhaiten.

korkinavaaja löytyi seuraavana aamunakin

(Ja kiitokset huomaavaisten niksi-pirkka-viisaiden vieraiden, vappupallon perässä roikkunut pullonavaaja oli koko ajan käden ulottuvilla vaikka erinäköisiä laseja pitikin metsästää pitkin iltaa erinäisistä muuttolaatikoista..)

6 kommenttia:

  1. Onnea uudelle grillille! Lopputulos vaikutti kovin maukkaalta :) Serkkupojan parempi puolisko teki vappuna vastaavaa perunasalaattia tällä kertaa kylmänä kylmäsavuporon kera ja hyvää sekin.

    VastaaPoista
  2. Kylmäsavuporoa! Uuh, nyt tuli nälkä.. Lisää vastaavia vinkkejä otettas mielellään vastaan, nuo pestopotut on kyllä ihan lyömättömiä!:)

    VastaaPoista
  3. Ihan mieletön grilli!! Ja herkutkin maistuisi :)

    VastaaPoista
  4. Hih, tuntui tuota grilliä lahjapaketissa kuoriessa että nyt tuli helmiä sijoille- oikeasti vähän noloa tunnustaa etten osaa käyttää moista vimpainta! Mutta ehkäpä sillä vielä herkkuja tehdään kohan kelit lämpiää- puoliso tosin hiukka vähemmän luottavaisena kykyihini ehdotti että jos kuitenkin varuulta ostettaisiin vaahtosammutin tuohon grillin kylkeen..

    VastaaPoista
  5. Auts! Ei herkkusieniä pestä! Ne harjataan kevyesti joko sieniveitsen sudilla tai pullasudilla. Silikoninen ei toimi tässä kohdassa.

    VastaaPoista
  6. Olen ulkomaiset ruokakaupasta ostetut herkkusienet kyllä aina huuhdellut- myös kotimaiset jos ovat olleet hurjan multaisia, ehkä vähän hätävarjelun liioittelua, myönnän:) Itse poimituille sienille on toki riittänyt pelkkä sutiminen!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...