10.5.2011

(S)karpimpi mustikkapiirakka

Voi minkä löydön teinkään muuttolaatikoista! Pikkuisen höpsön kansion johon keräsin joskus 10v sitten tärkeitä reseptejä muuttaessani äidin helmoista omaan kotiin. Hihittelin jonkin verran sekalaisille lappusille jotka oli otsikoitu tyylillä ”äidin taivaallinen ”kuiva”kakku” tai ”hillopitsa köyhän opiskelijan makeannälkään”. Parhaimpia ovat toki ”reseptit” jotka on kirjoitettu esim. repaleisen työtuntikortin toiselle puolelle muistilapuksi ja jätetty kokonaan otsikoimatta (”raasta 2 perunaa + 1dl sokeria + kuppi jauhoja..(loppu teksti kastunut epäselväksi)..”). Kansion välistä pursuili myös sekalainen valikoima mainospostin seassa tulleita ”reseptikortteja”. Olin jo heittelemässä reseptikortteja menemään, kun huomasin niiden joukossa varsin mielenkiintoisen mustikkapiirakan ohjeen. Hienoisilla muutoksilla (=lähes kaikki ainesosat vaihdettu ja määrät muutettu) ohjeella syntyikin aivan superherkku hiilihydraattitietoinen marjapiiras!

aamiaiselta jääneet pakastemansikatkin pääsivät piiraaseen

Vähähiilihydraattinen mustikkapiirakka
(n. 24 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan)

pohja:
100 g mantelijauhetta
50 g hasselpähkinäjauhetta
50 g jääkaappikylmää margariinia/ voita
1 kananmuna
1 rkl kuumennusta kestävää makeutusjauhetta (tai sokeria)
1 sitruunan kuori raastettuna

täyte:
250 g raejuustoa
2 kananmunaa
2 rkl marsala-viiniä (voi jättää poiskin mutta maku on upea!)
1 dl kuumennusta kestävää makeutusjauhetta (tai sokeria)
1 sitruunan kuori raastettuna
150-200 g jäisiä mustikoita, mansikoita ja/tai vadelmia

inspiraation lähde

Valmista pohja vatkaamalla kaikki pohjan ainekset sekaisin. Painele täyte voideltuun piirakkavuokaan ja esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia (riippuu uunista, jos epäröit niin paista 7min..) Valmista täyte sekoittamalla raejuusto munien (vispaa rakenne rikki), marsalan, makeutuksen, psylliumin ja sitruunan kuoren kanssa. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle ja ripottele päällimmäiseksi jäiset marjat. Paista piirasta 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia (riippuu taas uunista, ota pois aiemmin jos reunat tummuvat liikaa). Anna paistetun piiraan jäähtyä rauhassa- muuten piiras jää mössöksi eivätkä maut ole aivan kohdillaan. (Oli se lämpöisenä mössönäkin tosin varsin hyvää, toim.huom.) Jäisinä paistetut mustikat jäävät ihanan tuoreen makuisiksi ja mehevä piiras on sitruunan ansiosta ihanan raikasta! Jos haluaa, piiraan voi toki tarjota myös kermavaahdon tai hunajalla makeutetun smetanan (parasta!) kanssa- silloin piirakka toimii varsin pätevänä hiilihydraattitietoisena juhlavampanakin jälkiruokana. 

uuden kodin keittiö on surkean hämärä (vielä)

 (Mainittakoon että ahmaisin neljäsosapiiraan aamiaiseksi- piirakka piti nälkää loitolla ihan käsittämättömän hyvin, nähtävästi proteiinipitoisuutensa ansiosta. Makeutusjauheeseen leivottuna piiras ei myöskään humpsauta verensokeria niin huikeasti kuin tavallinen sokeriin ja vehnäjauhoihin leivottu piiras. Itselläni edellä mainitut pointit tarkoittavat käytännössä sitä, ettei yhden piiraspalan syöminen aiheutakaan älytöntä herkkuhimoa ja johda sellaiseen mässäilyyn/ lievään ahmimiskohtaukseen mitä tavallisen piirakan syöminen minun tapauksessani yleensä tekee. Eräänlaista painonhallintaa siis. )

1 kommentti:

  1. Nam, kuulostaa hyvältä! Tätä pitää kokeilla - saa pakkasesta viime vuoden marjoja samalla käytettyä. (Käytän toki jugurtin kanssa, mutta marjoaja löytyy...).

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...