15.7.2011

Lobio – yrttinen papu-pähkinäsalaatti Georgialaisittain

Ikävöin kovasti vanhan kodin pihaa, jonka olin juuri ehtinyt rakentaa itselleni täydelliseksi minipuutarhaksi. Tuskailen liki päivittäin, etten vielä ole ennättänyt ruveta muokkaamaan uuden kodin pikkupihasta keittiöpuutarhaa. Jos totta puhutaan, niin aikaa olisi kyllä ollut, mutten vain laiskuuttani ole saanut mitään aikaiseksi. Vieläkin ehtisi aivan hyvin perustaa ruukkupuutarhan loppukesälle valmiista taimista, mutta pöh, täällä sitä vaan sisällä luetaan keittokirjoja. Ensi viikolla sitten.. Tai sitä seuraavalla.. Hölmöintä on, että olen perustellut laiskuuttani sillä, ettei nyt keittiörempan jäljiltä ole rahaa pihan kunnostamiseen, mutta oikeasti kalliimmaksi kyllä tulee kantaa selkä vääränä yrttejä kaupan tiskeiltä kuin pistää ne samat yrtit takapihalle kasvamaan.. 

kesäpavut

Seuraava resepti onkin siis erityisen ihana siinä tapauksessa, että omalta ryytimaalta voi käydä noutamassa tilliä, basilikaa ja korianteria. Maistuu se toki myös meille laiskureille, jotka vasta haaveilemme siitä yrttimaasta..

Lobio – papu-pähkinäsalaatti
(lähde: Glorian R&V 2/2007)

300 g kuivattuja valkoisia papuja
3 keltasipulia
½  dl öljyä
1 dl valkoviinietikkaa
½ ruukkua tuoretta basilikaa
2 ½ dl saksanpähkinöitä
½ ruukkua tuoretta korianteria
1 ruukku tuoretta tilliä
1 ½ tl hmeli suneli – maustesekoitusta (tai korianterinsiemeniä, jauhettua neilikkaa ja jauhettua kanelia – laitoin ½ tl kutakin)
3 valkosipulin kynttä
2-3 tl suolaa (ei tarvitse näin paljoa!)

tuntui omituiselta keittää basilika lähes harmaaksi

Liota pavut yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois, mittaa päälle uusi vesi ja keitä papuja vähän pidempään kuin pakkauksessa neuvotaan, niin että ne ovat ylikypsiä. (Käytin isoja valkoisia papuja, keittelin niitä reilun tunnin.) Valuta pavut tiheässä siivilässä, kuori ja silppua sipulit. Kuumenna öljy pannussa ja paista sipulit ruskeiksi, noin viitisen minuuttia. Lisää pavut sipuleiden sekaan pannulle, hauduttele miedolla lämmöllä ja sekoitellen noin 3 minuuttia. Kuumenna viinietikka kattilassa ja keitä siinä hetki basilikan lehtiä. Silppua monitoimikoneessa pähkinät, korianteri, tilli ja kuoritut valkosipulinkynnet. Lisää haalea viinietikka-basilikaliemi sekä mausteet ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä pavut ja pähkinä-maustesekoitus. Anna maustua puolisen tuntia.

maistuvat niin kuumina kuin kylminä

Alkuperäisessä reseptissä ei kerrottu kuuluuko salaatti syödä kylmänä vai kuumana, testauksen tuloksena kokisin, että parhaimmillaan pavut ovat haaleina. Ja ne kannattaa tosiaan keittää ylikypsiksi, etenkin jos käyttää suuria valkoisia vahapapuja kuten minä. Keitin samalla kokonaisen kilon papuja ja laitoin osan niistä pakastimeen valmiiksi annoksiksi - pakkasesta kypsät ja maustamattomat pavut on supernäppärä ottaa käyttöön minkä tahansa ruoan valmistukseen. Eikä ole kallista. Kuivattuja papuja kannattaa metsästää etnisistä ruokakaupoista, Punnitse&Säästä- putiikeista tms. Yleensä ovat edullisempia sieltä isompina määrinä ostettuina kuin marketin pikkupakkauksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...