27.7.2011

Mustaherukkajäätelö

Pernod Ricard toimitti ystävällisesti reseptien kehittämistä varten laatikollisen Chymoksen väkeviä marjaviinejä.* Meillä hörpityt marjaviinit ovat poikkeuksetta olleet omin käsin poimituista ja mehustetuista marjoista jatkojalostettuja kotiviinejä, joten odotin väkevien marjaviinien maistelua suurella mielenkiinnolla. Ensimmäinen korkattu pullo oli kevyt järkytys. Mustikkainen viini maistui niin imelän esanssiselle, etten rehellisesti sanottuna kyennyt juomaan lasia tyhjäksi. Mustaherukkainen versio kuitenkin osoittautui ihan juomakelpoiseksi! Pikkuruista liköörilasillista enempää sitäkään ei tarvinnut maistella, mutta maku oli mustikkaista viiniä huomattavasti autenttisempi, ylimakeudestaan (ja vahvuudestaan) huolimatta jopa suhteellisen lähellä omatekoista mustaherukkaviiniä. (Loput maut jäivät vielä odottamaan testaamista.) Testasin myös mustaherukkaviinin "lantraamista" vodkalla (kyllä vain), joka osoittautui myös varsin toimivaksi ratkaisuksi. Kokisinkin, että ko. viini on parempaa juomasekoituksissa ja jälkiruoissa, kuin ihan sellaisenaan.

ensimmäiset auringon kypsyttämät pullukat jäätelössä

Mustaherukkaviinipullon korkkasin ajatuksenani jäätelön valmistus ensimmäisistä kypsyneistä mustaherukoista. Ystäväni metsästi viikonloppuna kananmunattomia jäätelöreseptejä, ja jäin pohdiskelemaan, miten kotitekoisesta jäätelöstä saisi kermaisen pehmeää ilman kananmunaa. (Jäätelöthän yleensä valmistetaan keitettyyn kastikepohjaan: vesihauteessa kypsennetyt kananmunan keltuaiset tekevät kermajäätelöstä samettisen pehmeän, eikä jäätelö kyseisen kreemin ansiosta jäädy pakastimessa aivan niin kivikovaksi, eikä myöskään sulaessaan palaudu heti niin nestemäiseksi (luulen. en tiedä). Toinen metodi jäätelön tekoon on sorbettimaisempi lähestymistapa, jossa kermaan lisätään keitetty sokeriliemi. Jäätelön sileän rakenteen salaisuutena taas on kunnollinen sekoittaminen massan jäätymisen aikana: sekoittelu estää suurien jääkiteiden syntymisen. Jäätelökone on tähän hommaan mainiota, mutta homma onnistuu myös ravaamalla ihan itse pakastimella sekoittamassa jäätyvää jäätelömassaa silloin tällöin jäätymisen aikana.)  

ihana turhake: jäätelökone

Ensimmäinen ihanan kermaisen täyteläinen jäätelöön laitettava asia mikä mieleeni tuli (kerman jälkeen) oli paksu jogurtti. Järkeilin mustaherukkaviintä maistellessani myös, että väkevä viini estäisi jäätelömassan jäätymisen kivikovaksi- ja jos viinin lorottelisi jäätelöön vasta valmistumisen loppupuolella, alkoholi ei myöskään turhaan hidastaisi jäätymistä. Päätin siis ”korvata” kananmunat jogurtilla ja viinillä. Ei aavistustakaan oliko hienosti päättelemilläni pointeilla mitään osuutta lopputulokseen, mutta älyttömän hyvää tästä herkusta kyllä tuli! Mustaherukkaviini maistuu jäätelössä selkeästi, tehden raikkaan kermaisesta jälkiruoasta erityisen mainion aikuisempaan makuun. Jos saan valita, niin itse ainakin nautin jälkkäriksi mieluummin valtavan kulhollisen kauniiseen lasiin asetellun annoksen viinistä tehtyä jäätelöä, kuin pelkkää viiniä (joka kyllä jätskin seuralaisenakin toimii).

kauden herkkuja

Mustaherukka-jogurttijäätelö

100 g sokeria (tai enemmän jos herukat ovat kovin kirpeitä)
1 dl vettä
250 g mustaherukoita
3 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
0,75 dl väkevää mustaherukka-viiniä

Keittele sokeria ja vettä hiljalleen kattilassa kunnes sokeri on sulanut. Nosta lämpöä ja anna seoksen kiehua kolme minuuttia. Laske lämpöä ja lisää seokseen mustaherukat. Keittele hiljalleen muutama minuutti, tai kunnes herukoiden kuoret ovat kunnolla pehmenneet. Jäähdytä seos (kylmävesihaude nopeuttaa toimintaa) ja surauta se kevyesti sauvasekoittimella hieman hienommaksi. Vaahdota kerma vaahdoksi ja lisää siihen turkkilainen jogurtti. Yhdistä jogurtti-kermaan jäähtynyt mustaherukkaseos ja kaada massa jäätelökoneeseen. Anna koneen käydä n. 45 min (tai lue tarkemmat ohjeet jäätelökoneen ohjeista) ja kaada sitten – koneen yhä käydessä – sekaan mustaherukkaviini ohuena norona. Anna koneen käydä vielä suunnilleen varttitunti, ja nosta jäätelö tarvittaessa vielä pariksi tunniksi pakastimeen. Jäätelö on parhaimmillaan hieman sulaneena, vasta poimittujen mustaherukoiden kanssa. (Ja mikäänhän ei tietenkään estä käyttämässä sokerin sijaan muuta makeutusainetta, herukoiden sijaan muita marjoja, ja viinin tilalla muuta viiniä/ likööriä/ mehua.)

oi oi oi!

*(Vaikka blogiani ei olekaan perustettu kaupallisiin tarkoituksiin, en koe myyväni sieluani tuotetestauksiin/ tuotemainontaan liittyviin reseptikilpailuihin osallistuessani. Jos aion joka tapauksessa hankkia jonkun tuotteen kokeiluun, en varsinaisesti pahastu jos joku toimittaa sen minulle suoraan kotiovelle. (Vink vink panimot- meillä käytetään jonkin verran oluita;) ) Käyttäjäkokemukseen asia ei erityisemmin vaikuta: jos joku on pahaa eikä toimi, ei se siitä hyväksi muutu vaikka tuotteen olisi ilmaiseksikin saanut..)

4 kommenttia:

  1. Nams! Täytyypä tätä marjaisaa jätskiä kokeilla. Alkuviikosta testailin kauraisaa viskijäätelöä, jonka lopputulokseen myös avokki oli oikein tyytyväinen, vaikkei etukäteen puhelimessa voinutkaan ymmärtää, miksi 12-vuotias caol ila piti avata muutaman ruokalusikallisen tähden :)
    -e

    VastaaPoista
  2. Heh:) Meillä toinen on jo ymmärtänyt että sen Caol Ilan tms. vieressä pitää olla ns. "talousviskipullo" kokille.. Keittiön kuumudessa kun se haihtumishävikkikin on melkoinen;)

    VastaaPoista
  3. Uu mamaaah..! Aivan mahtiksen kuuloinen ohje! Kypsyisivät nyt vain nuo herukat kypsiksi.
    Ihailtavasti osoitit myös kokkausälyä tämän ohjeen kehittelyssä. Rispektit!

    VastaaPoista
  4. Kokkausälykkyys on kyllä vaativa taitolaji :D Vakuutin muinoin vähän pienempänä tyttönä myös mummoni logiikallani: koska jäätelö on kylmää, sen sulattamiseen mahassa kuluu kamalan paljon energiaa, eli jäätelön syönti itseasiassa laihduttaa;)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...