9.7.2011

Punaviinissä haudutettua karitsaa


Leikinpä vaihteeksi  leikkiä ”tunnistatko mistä osasta elukkaa tämä köntti tulee”. (On todella opettavaista hankkia paloiteltu lammas kysymättä mitä ne palat oikeastaan ovat.) Koska en vieläkään ole asiasta täysin varma, resepti on nimetty ihanan epämääräisesti: punaviinissä on siis hauduteltu karitsaa, ehkä kyljyksiä, ehkä jotain muuta. (Kyllä, joillekin meistä kyljystenkään ulkomuoto ei ole aivan vesiselvää..) Alkuperäisessä ohjeessa Henri Alén haudutteli karitsan niskaa (Maku-lehti 2/2011), ja kyllä nuo luisetkin lihapalat jostain päkäpään selkärangan paikkeilta maistuivat mahtaville, oli kyseessä sitten mikä tahansa ruhon osa..

karitsa matkalla pataan

Punaviinissä haudutetut lampaankyljykset(?)

2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä
2 dl punaviiniä
noin 8 dl lihalientä
10 mustapippuria
1 laakerinlehti
1 kanelitanko
noin kilo karitsan luullista lihaa (alkuperäisessä reseptistä 800 g niskaa tai luutonta etuselkää)
½ rkl suolaa
½ dl minttua hienonnettuna (käytin 1 rkl kuivattua)

pitkään hauduteltu talviruoka maistuu kesävihannestenkin kanssa

Kuullota hienonnetut sipulit ja kuoritut valkosipulinkynnet rypsiöljyssä. Lisää pannulle kanelitanko, laakerinlehti ja mustapippurit (pyörittelin hetken pannulla kunnes kanelin tuoksu tulvahti nenään). Lisää punaviini ja lihaliemi ja kaada seos uunin kestävään vuokaan. Ruskista lihat kevyesti pannulla ja mausta suolalla. Nostele liemeen hautumaan. Hauduta lihoja 175 asteisessa uunissa 2,5-3 tuntia. Lisää loppuvaiheessa hauduttelua sekaan myös minttu. Nostele kypsät lihat pois liemestä, siivilöi liemi kattilaan ja suurusta se esim. maissitärkkelyksellä kastikkeeksi.

erityisesti varhaiskaali himoitsee oikeaa voita

Upean yksinkertainen lisäke syntyy kauden herkuista: pieniä porkkanoita, varhaiskaalia ja pieniä kesäkurpitsoita nopeasti voissa haudutettuina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...