28.8.2011

Häränhännät portterissa - varaslähtö syksyyn

Loppukesä on ehdottomasti parasta aikaa koko kesästä! Puutarha ja metsä ovat kovin anteliaita kaikkine herkkuineen, pimenevässä illassa leijailee aavistus kirpsakkaa syksyn tuoksua, yöt ovat vielä lempeän lämpimiä ja kaikki värit tuntuvat hehkuvan henkeäsalpaavan vahvoina ja voimakkaina. Koska loppukesästä on teknisesti hyvinkin lyhyt matka jouluun, olen jo nyt ripustanut ikkunoihin suuret männynoksat jouluvaloineen luomaan salaperäistä tuiketta pimeneviin iltoihin. Ja koska yöt alkavat pikkuhiljaa viiletä, halusin myös ottaa pienen varaslähdön talvisempiin pataruokiin- noihin ihaniin pitkään ja hartaasti uunissa hautuviin sisäisiin villapaitoihin.

herkkuliemi vielä puuttuu padasta

Seuraava hieman hullunkurisempi pataruoka valmistuu lähes itsestään ja on aivan käsittämättömän hauskaa syötävää! Härän häntien imeskely tarjoaa varsin tyydyttävän ruokailukokemuksen, ja puhtaaksi kaluttuja häntäluita on totisesti ilo ihailla! Niin kauniita! (Harkitsin vakavasti luiden tallettamista jonkinlaisiksi taide-esineiksi, mutta armas puolisoni ei ehkä aivan vielä ole valmis hyväksymään lasivitriinillistä erilaisten elukoiden luunpalasia kotimme sisustuselementiksi.. Vielä.)

Häränhännät portterissa
(suunnilleen neljälle, lähde: Glorian Ruoka & Viini)

2 kg pilkottuja häränhäntiä
3–4 sipulia
3–4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
3 sellerin vartta
1 pkt (170 g) amerikanpekonia
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
4–5 timjaminoksaa
4–5 persiljanoksaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 pulloa portteria (esim. Koff)
n. 1/2 l lihalientä

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Kuori sipulit ja leikkaa ne lohkoiksi. Riko valkosipulinkynnet litistämällä niitä veitsen lappeella tai silppua ne. Kuori porkkanat. Halutessasi irrota sellerinvarsista säikeet pienellä veitsellä. Pilko porkkanat ja sellerit noin 2–3 cm:n paloiksi. Leikkaa pekoni poikittain parin sentin levyisiksi suikaleiksi

neljäsosa reseptistä riitti hyvin pikkunälkään kahdelle

Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista häntäpalat hyvin joka puolelta. Nosta häränhännät uunipataan. Ripottele päälle suolaa ja jauha myllystä muutama kierros pippuria. Alenna lämpötilaa ja kuullota pekoni ja sipuli samalla pannulla kuin lihat. Lisää kuullotettu pekoni-sipuliseos sekä valkosipulit, porkkanat ja selleri pataan. (Pitää olla muuten melko suuri pata.) Sido timjamin- ja persiljanoksat paistinlangalla kimpuksi ja pane ne pataan. (No minä en tietenkään sitonut..) Lisää tomaattipyree ja portteri. Lisää lihalientä tarpeen mukaan niin, että lihapalat peittyvät. Pane pata uuniin. Kääntele lihapaloja kypsymisen aikana. Kokeile kypsyyttä 3 tunnin kuluttua. Tarvittaessa jatka kypsentämistä vielä tunti. (Tai alenna pikkuisen lämpöä ja unohda hännät uuniin tuntikausiksi! Paranevat vaan!) Häränhäntien pitää olla erittäin kypsiä ja mureita, muuten lihan irrottaminen luusta on työlästä. 

valmis ruoka on tummassa liemessään vähemmän kuvauksellista

Valmiin pataruoan liemi on aivan älyttömän hyvää (ainakin porterista nauttivan mielestä), joten ruoka kannattaa tarjota keittolautasilta joista liemen voi lusikoida parempiin suihin, taikka sitten kastella liemeen jotakin hyvää vaaleaa leipää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...