30.8.2011

Huippuhyvä metsäsienipatee portviinillä ja cashewpähkinöillä

Voi taivas näiden kausiherkkujen määrää! Toivon päivittäin, että voisin syödä varastoon kaikkea mikä juuri nyt on parhaimmillaan- säilöntämahdollisuudetkin kun ovat säilytystilojen puuttuessa hieman turhan rajalliset. Seuraavaa herkkua varten aion aivan kohta rynnätä metsään katsomaan josko sateen jälkeen olisi noussut talvea varten säilöttäväksi uutta sienisatoa. Upean metsäsienipateen ensimmäinen erä valmistui armaan äitini lahjoittamista huikean aromikkaista mustatorvisienistä, enkä malta odottaa uuden patee-satsin valmistusta jostakin muusta sieniljaista. Ehkä seuraavan pateen voisikin valmistaa kerroksittain moniväriseksi- musta kerros mustatorvisienistä, vaalea kerros tateista, keltainen kerros kanttarelleista tai lampaankäävistä.. Nam!

pikkupatee upean aromikkaista sienistä

Todella (todella!) herkullisen ja mehevän sienipateen upea resepti löytyi Pia Hallin kirjasta "Kausiruokaa kasviksista" (Minerva-kustannus 2011). Portviinin ja cashew-pähkinöiden ansiosta patee on sekä ruokaisa, että uskomattoman maukas kasvisherkku myös juhlapöytään. Suosittelen!

Sienipatee
(4 annosta tai 6-8 annosta alkupalana tai osana noutopöytää)

1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
300 g tuoreita sieniä (käytin mustatorvisieniä)
2-3 rkl voita
2 porkkanaa
1 dl ruokakermaa
0,5 dl portviiniä (tai punaviiniä)
2 munaa
1 dl cashewpähkinämurskaa
1 tl rakuunaa (käytin 1tl kuivattua sekä pari pikkuoksaa tuoretta)
suolaa, mustapippuria
(lisäsin myös 1 rkl punaviinietikkaa)

sieniä muuten saa olla melkoinen keko

Silppua sipuli, valkosipuli ja sienet ja paista niitä hetki voissa paistinpannulla. Kuori porkkanat ja raasta ne. Lisää porkkanaraaste pannulla ja paista vielä muutaman minuutin ajan. Sekoita joukkoon kerma ja portviini ja anna porista 5 minuutin ajan. Sekoita koko ajan. Ota puolet massasta ja jauha se sauvasekoittimella hienoksi ja tasaiseksi. Sekoita sen jälkeen massa taas yhteen niin, että lopputulos on jossain määrin rakeinen. (Surautin koko massan suhteellisen tasaiseksi, en halunnut epätasaisen rakeista koostumusta.) Lisää joukkoon munat, pähkinät ja mausteet. Sekoita kunnolla. (Maistoin massaa ennen munien lisäämistä ja säädin suolan & pippurin maun suutuntumalla. Lisäsin tässä vaiheessa massaan myös punaviinietikkaa, sillä massasta tuntui puuttuvan terävyyttä- käyttämäni portviini oli aika makeaa, eli punaviinin kanssa etikkaa ei varmastikkaan olisi kaivannut.)

voidelluista pikkuvuoista valmis ja jäähtynyt patee irtoaa helposti

Kaada massa suureen voideltuun vuokaan (leipämuottiin) tai pieniin uuninkestäviin annosvuokiin. Voitelun sijaan vuoan voi myös vuorata leivinpaperilla. Paista pieniä annosvuokia 175 asteessa noin 25 minuuttia, suuria vuokia tuplasti tämän verran. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna pateen jäähtyä vuoassa.

Alkuperäisessä reseptissä sienipatee tarjottiin kermaviilistä ja yrteistä sekoitetun kylmän kastikkeen kanssa. Meillä pateeta maisteltiin jogurtista ja tuoreesta mintusta & timjamista sekoitetun kastikkeen kanssa, patee tosin oli sen verran mehevää ettei soossia välttämättä olisi kaivannut ollenkaan.

ihana, kevyempi päivällinen  raikkaan salaatin ja jogurttikastikkeen kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...