26.9.2011

Koftat tomaatti-jogurttikastikkeella

Tiedättehän, että näin sadonkorjuuherkkujen kulta-aikaan on myös kotimaisen karitsan sesonki! Etenkin nyt, kun sieniä sun muita herkkuja tulvii ovista ja ikkunoista (kiitokset vaan ystäville eräästäkin myöhäisillan sienitoimituksesta), tuppaa helposti unohtumaan, että pääsiäisenä on jo aika toivotonta löytää kotimaista lammasta ruokapöytään. Kiitokset Seppälän tilalle Jämsään, meidän pääsiäisemme on jo nyt turvattu! Ja oli pääsiäinen tai ei, kyllähän se vaan niin on, että supisuomalainen karitsa maistuu aivan käsittämättömän paljon herkullisemmalle uus-seelantilaisiin serkkuihinsa verrattuna. Hiukkasen aktiivisuutta kotimaisen karitsan lihan hankinta toki vaatii, sillä useimmiten liha myydään suoraan tuottajilta kuluttajille. Lähiruokaa parhaimmillaan siis! (toim.huom. Seppälän tilalta ei vielä löydy nettisivuja, joten yhteystietoja voi kysellä allekirjoittaneelta)

itämaiden eksotiikka kohtaa kotimaisen karitsan

Kokonaisesta karitsasta riittää toki syötävää pitkin vuotta. Ensimmäiset maistiaiset pakastimeen päätyneestä päkäpäästä otettiin jauhelihan muodossa intialaisittain. Sillä jos joku makumaailma on kuin tehty lampaan lihalle, nimenomaan intialaiset lämpimät mausteet! Kaneli, juustokumina, kardemumma, neilikka, inkivääri, korianteri.. mmm.. Ylivoimaisesti paras löytämäni lihapullaresepti on turkkilaisten karitsanlihapullien, jossa niinikään on käytetty kanelia. Seuraava, kirjasta "Löytöretki Intian keittiöhin" (H.F. Ullmann), löytynyt lihapullaruoka maistui myös erittäin mainiolle, etenkin jos sattuu tykkäämään tomaatista:

huomaa kardemumman palot kello yhden paikkeilla

Koftat tomaatti-jogurttikastikkeessa
(4 annosta)

1 sipuli
500 g lampaan jauhelihaa
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä silputtuina
2 vihreää chiliä ilman siemeniä silputtuina
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

2 tl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminan (jeeran) siemeniä
3 rkl öljyä
10 cm pituinen kanelitanko
6 neilikkaa
6 kardemumman palkoa
1 sipuli silputtuna
1/2 tl jauhettua kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl garam masalaa
1/2 tl suolaa
200 g tomaattimurskaa (käytin 400 g)
1 3/4 dl paksua maustamatonta jogurttia (käytin turkkilaista)

Raasta sipuli, laita raaste siivilään ja painele sitä lusikalla niin, että mahdollisimman paljon nestettä valuu pois sipulista. Sekoita valutettu sipuli jauhelihan, inkiväärin, valkosipulin, chilin, suolan ja kananmunan kanssa. Jaa taikina 20 annokseen ja muotoile niistä palloja. Peitä muovikelmulla ja laita jääkaappiin 2 tunniksi. Vaihtoehtoisesti koftat voi laittaa pakastimeen kastikkeen teon ajaksi, jotta niistä tulee riittävän kiinteitä pysymään kasassa keittämisen ajan.

tämä setti vaatii muuten jo aika ison pannun..

Kuumenna pieni paistinpannu miedolla lämmöllä ja paahda kuivalla pannulla korianterin siemeniä, kunnes niistä nousee voimakas tuoksu. Kaada ne pois pannulta ja paahda juustokuminan siemenet samalla tavalla. Jauha paahdetut mausteet maustemyllyssä tai huhmareessa. (Käytin valmiiksi jauhettua korianteria ja jeeraa joita paahdoin nopeasti kuumalla pannulla.) Kuumenna öljy paksupohjaisessa (suuressa) paistinpannussa miedolla lämmöllä. Paista siinä sipulia, kanelitankoa, neilikoita ja kardemumman palkoja, kunnes sipuli on kullanväristä. Lisää jauhetut mausteet sekä suola, ja paista puoli minuuttia. Sekoita joukkoon tomaatti, nosta sen jälkeen pannu pois liedeltä ja sekoita ruokaan jogurtti hitaasti. Laita pannu takaisin liedelle, nostele lihapullat kastikkeeseen ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta hyvin miedolla lämmöllä ilman kantta tunnin ajan. Ravistele tarvittaessa pannua ajoittain, jotta koftat eivät tartu pohjaan. Jos kastike meinaa kuivua, lisää 1 1/4 dl vettä ja jatka hauduttamista. (Minulle ei kuivunut, sillä käytin tomaattia tuplamäärän..) Poista kokonaiset mausteet ennen tarjoamista ja koristele ruoka korianterin lehdillä. (Oli muuten pikkuisen haastavaa kaivaa kardemumman palot pois kastikkeesta- liekö Intiassa käytetyt palot jotenkin isompia kuin nämä meillä myytävät..)

lisäkkeeksi käyvät höyrytetyt kasvikset, kukkis"riisi" tms

"Maistuu joululle", totesi puoliso. Itse nautin erityisesti hauskoista kontrasteista: lihapullia puraistesssa suuhun tulvahti chilin mukava polte, soossista puolestaan löytyi jogurtin pehmeää viileyttä ja ihanien "joulumausteiden" lempeää lämpöä. Vielä kun jostain kaupasta löytyisi kokonaisia juustokuminan siemeniä- valmiiksi jauhetuissa mausteissa kun tuppaa olemaan hieman vähempi aromeita kuin noissa kokonaisissa..

2 kommenttia:

  1. Niin jumalaisen hyvännäköistä, ettei tiedä mitenpäin olisi! :D Pakko tehdä!

    VastaaPoista
  2. Tee ihmeessä! Jaksan aina hämmästyä miten näistä ns. "tavallisista" ruokalajeista (=lihapullat tomaattikastikkeessa) voikin saada niin mainioita ihan vaan mausteita vaihtamalla. Intialaisesta keittiöstä olisi kyllä paljon opittavaa meillä suomalaisilla "suolaa, pippuria ja sipulia"-maustajilla!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...