17.10.2011

Pintopapusalaatti

Pintopavut ovat mahtavia! Näyttävät ruskean ja roosan kirjavina aivan älyttömän suloisille ruosteenruskeine viiruineen ja maistuvatkin mainioille! Kuivattuina papuja löytää etnisistä ruokakaupoista, kilohinta on vain jotain kolmen euron luokkaa ja kilosta kuivia papuja saa ihan tolkuttoman määrän (pari litraa) käyttövalmiita papuja. Ja kun pavut keittää hyvässä kasvisliemessä, ne maistuvat upeille myös kylminä salaateissa. Seuraava keitto-ohje passaa kaikille muillekin pavuille, keittoaika selviää maistelemalla milloin pavut ovat läpikotaisin pehmeitä. Ja varsinainen salaattiresepti on mukaelma Tammen Keittokirjasta löytyneestä "Pintopavut hyvässä seurassa"-ohjeesta.

herkullista salaatitonta ruokaisaa salaattia

Papujen keittäminen

1 kg kuivattuja papuja
vettä

ruokalusikallinen rypsiöljyä
muutama porkkana
palsternakkaa yhtä paljon kuin porkkanaa
keltasipulia yhtä paljon kuin porkkanaa
juuriselleriä noin kolmasosa porkkanan määrästä
persiljan oksia
timjamin oksia
laakerinlehti
kymmenisen mustapippuria
muutama valkopippuri
muutama maustepippuri

muutama valkosipulinkynsi
suunnilleen ruokalusikallinen suolaa

Liota papuja yön yli (8-12h) kylmässä, väljässä vedessä. Liian pitkään on parempi kuin liian vähän aikaa. (Papujen liotus- ja keitto-ohjeet löytyvät yleensä papupakkauksesta ja ovat hieman lajikohtaisia.) Kaada liotusvesi pois. Jos käytät kerroskattilaa, hienonna sipuli ja pilko liemijuurekset mahd. pieniksi kuutioiksi. Jos käytät yhtä suurta kattilaa, lohko sipuli neljään osaan ja paloittele juureksetkin isommiksi paloiksi. (Tarkoitus on saada liemijuurekset pois keitettyjen papujen seasta.)

pintopavut pastan keittoon tarkoitetussa kerroskattilassa

Kuumenna öljytilkka suuren kattilan pohjalla ja kypsennä siinä sipulia, liemijuureksia, pippureita, laakerinlehteä ja persiljaa & timjamia kunnes vihannekset alkavat karamellisoitua eli muuttua ruskehtaviksi. (Jos homma meinaa palaa pohjaan, lisää tilkka vettä välillä.) Lisää sitten kattilaan valkosipulinkynnet ja suolaa ja nosta kerroskattilan höyryosa varsinaisen kattilan pohjalla olevien juuresten päälle, ja siihen reiälliseen höyryosaan vasta ne liotetut pavut. (Ja jos et siis omista tuota kerroskattilaa, kippaa pavut sinne juureslohkojen sekaan.)

Lisää kattilaan 4-5 litraa vettä (sen verran että pavut varmasti pysyvät veden alla koko keittämisen ajan). Kuumenna kiehuvaksi ja keitä papuja hiljalleen 45min - 1,5h. Pavut ovat kypsiä kun ne ovat läpikotaisin pehmeitä purtaessa, mutta eivät kuitenkaan vielä hajoa mössöksi. Parhaimmalta pavut maistuvat - ja parhaiten pysyvät muuten koossakin - jos niiden antaa jäähtyä omassa keitinliemessään viileiksi. (Juuri nyt takapihalla on täydellinen jääkaappiviileys papujen jäähdyttelyyn!)

vain pilkkomalla oppii kokkiveitsen käytön

Jäähdytetyt, valutetut pavut on näppärä pakastaa sopiviin annosrasioihin/ -pusseihin jatkokäyttöä varten. Seuraavaan salaattiin käyvät pintopapujen lisäksi mitkä tahansa muutkin pavut, parhaimmalta salaatti maistuu jos pavut on keitetty kasvisliemessä pelkän veden sijaan.

Pintopapusalaatti
(neljälle)

muutama desi kypsiä pintopapuja
pienen kukkakaalin kukinnot
muutama porkkana viipaloituna
parinkymmenen sentin pätkä purjosipulia viipaloituna
1 punainen paprika kuutioina
1 pieni kesäkurpitsa kuutioina
1 munankeltuainen
1 rkl sitruunamehua
2 tl dijonsinappia
0,5 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
n. 1 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
2 dl maustamatonta jogurttia, kermaviiliä tai ranskankermaa

mainio myös kylmänä lounaseväänä

Kypsennä kukkakaalin kukinnot, porkkana ja purjo siten, että porkkanaan ja kukkakaaliin jää vielä hieman purutuntumaa. (Kypsentäminen onnistuu mikrossa, höyrykattilassa tai suolavedessä keittäen- kukin erikseen, sillä kypsymisajat vaihtelevat.) Jäähdytä kypsät vihannekset kylmässä vedessä jotta kypsyminen varmasti pysähtyy. Sekoita jäähtyneiden kukkakaalien, porkkanoiden ja purjon sekaan pavut, paprikat ja kesäkurpitsa. Valmista kastike sekoittamalla munankeltuaiseen sitruunamehu ja sinappi. Vatkaa keltuaisen joukkoon öljy tippa kerrallaan, koko ajan voimakkaasti vispaten. (Tsadaa! Majoneesi on syntynyt!) Mausta majoneesipohja suolalla ja pippurilla, ja kääntele sen joukkoon jogurtti. Kippaa kastike salaatin päälle ja sekoittele hyvin. Älyttömän hyvää! Ja jääkaappisäilytyksen myötä maut vain paranevat, eli varsin mainiota lounaseväskamaa!

(Ja hei, voi tässä vähän oikaista ja käyttää noiden listattujen vihannesten ja juuresten sijaan jonkun valmiin pakastevihannespussukan joka kypsyy mikrossa supernopeasti. Ja jos ei kerrota kellekkään, kaippa siitä kaupan majoneesistakin saa ihan hyvän soossin jogurttiin sekoitettuna, ja säästää ainakin viisi kallista minuuttia tehokasta peliaikaa vaikka jälkiruoan syömiseen..)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...