12.1.2012

Socca - "tortillalätyt" kikherneistä

Siis miksen ollut kuullut tällaisesta herkusta jo aikaisemmin? Olen silloin tällöin käyttänyt kikherneistä jauhettua gram-jauhoa paistinpannulla paistettavaan "vegaanin munakkaaseen", mutta lettuja en ole älynnyt taikinasta tehdä. Kunnes nyt, luettuani Jouni Törmäsen keittokirjaa "Chez Jouni". Keittokirja sinänsä ei tarjonnut tämän soccan ohjeen lisäksi yhtään mitään muuta mielenkiintoista, mutta joskus se yksikin hyvä resepti riittää.. Socca on siis jonkinmoista pikaruokaa Välimeren alueella, ilmeisesti erityisesti Nizzassa näitä tortilla-lättyjen tapaisia leipäsiä tykätään napostella oluen kanssa. (Kyseisiä lettusia syödään ymmärtääkseni muuallakin maailmalla, pikkuisen erilaisilla nimillä ja koostumuksilla..)

kikherne"tortilla"/-lettu

Aineet ovat hirmu simppelit: kikhernejauhoa, vettä, suolaa ja oliiviöljyä. Passaa siis gluteenia ja/tai viljoja vältteleville, vegaaneille, pähkinäallergikoille ja hiilihydraattitietoisillekin tapauksille. Ainoa pikku ongelma hommassa on soccan paistaminen. Jounin ohjeistamana paistinpannulla öljyssä paistaminen tuotti 50% omituista palanutta mössöä ja 50% ihanan rapeita ja kauniita, mutta lähestulkoon uppopaistettuja lettusia. Netistä löytyneistä muista resepteistä suurimmassa osassa socca paistetaankin mahdollisimman kuumassa uunissa pellillä/ uunipannulla- ehkä sellaisella metodilla pääsisi parempaan lopputulokseen. Tällä kertaa en jaksanut ruveta kokeilemaan uunipaistoa, mutta mainion maun innostamana tulen kyllä taatusti jatkamaan socca-harjoituksia jossakin vaiheessa. Onnistuessaan tämä lettunen nimittäin toimii mainiona tortillalättynä, leipänä tai suolaisena lettuna. Omat harvat onnistuneet lettuseni täytin paistetulla sipulilla, suppilovahveroilla ja rucolalla- peittosivat kyllä makunsakin puolesta mennen tullen vehnähuttutortillat!

hullu määrä öljyä tuotti parhaan letun

Socca
(n. 16 pientä tortillaa)

250 g kikhernejauhoja (myydään myös gram- ja besan-jauhon nimellä)
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 l vettä
reilusti mustapippuria myllystä paistetun letun päälle
(oliiviöljyä paistamiseen)

Sekoita jauhot, öljy ja suola. Lisää 2/3 vedestä ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu vesi taikinaan ja sekoita. Anna taikinan levätä n. 10 minuuttia. Taikinan voi valmistaa myös jo edellisenä päivänä. (Itse sihtasin jauhot öljyn ja veden seokseen, vispasin vispilällä ja annoin lepäillä kylmässä nelisen tuntia.) Lämmitä sopivan kokoinen teflonpannu kuumaksi. Lorauta pannulle oliiviöljyä. Kun öljy lähes savuaa, kaada pannulle ohut kerros taikinaa ja paista pari minuuttia. Käännä kerran. Mausta mustapippurilla. (Mustapippurin kanssa saa liioitella, vastajauhetun pippurin maku on kikherneen kanssa upea!)

ensimmäiselle yritykselle kävi köpelösti

Hah. Paistaminen ei tosiaan sujunut kovin hyvin. Ensimmäisellä kerralla pannulla oli liian vähän öljyä, ja todella ohut, helposti kaadettava taikina juuttui saman tien kiinni pannun pohjaan. Toisella kerralla käytin reiluummin öljyä, ja kaadoin taikinaa pannulle hyvissä ajoin ennen öljyn savuamista. Tämä metodi toimi parhaiten! Seuraavaksi käytin yhtä paljon öljyä, mutta kuumensin öljyn aiempaa kuumemmaksi: lettunen sai palaneet pitsireunat ja juuttui keskeltä pannun pohjaan, kypsymättä kokonaan. Joka tapauksessa, öljyn kuumentaminen savuamispisteeseen on vähintäänkin kyseenalaista- mieluummin valmistaisin soccat kokonaan ilman öljyssä paistamista. Luulisin, että muutenkin homma onnistuisi paremmin kuumassa uunissa, kuumennetun pizzakiven päälle nostetussa teflon-pinnoitetussa vuoassa tai vastaavassa vähän paksummalla taikinakerroksella. Jos joku on onnistunut valmistamaan soccaa ilman järkyttävää määrää paistoöljyä, vinkkejä otettaisiin mielellään vastaan!

joulukukat eivät vaan kuole eivätkä joulusuklaat lopu

Kerrottakoon myös, etteivät tämän talouden eineet nyt aivan niin über-ekohippejä ja terveellisiä ole mitä viimeaikojen blogipostaukset ovat saattaneet antaa ymmärtää. Testasin esimerkiksi vapaapäivän lounaalta jäljelle jääneet kaksi pikkuista soccaa yöpala-quesadillana: sivelin lettusille paholaisen hilloa ja suuren köntsän smetanaa, lätkäisin päälle muutaman paksun kinkkusiivun ja ripottelin vielä reilusti kermajuustoraastettakin. Toinen lettu vaan toisen kanneksi ja kuumennus kuivalla paistinpannulla molemmin puolin kunnes täytteet olivat lämmenneet, eli myös juusto oli sulanut letut toisiinsa liimaten. Törkeän hyvää! Harmi ettei lettuja ollut jäänyt jäljelle enempää..

11 kommenttia:

  1. Olutta ja tortillalättyjä... Kokeiluun menee! Jahka löydän jostain niitä gram-jauhoja.

    VastaaPoista
  2. Jyväskylästä ko. jauhoja on ainaskin löytynyt Ekolosta ja Punnitse&säästä -liikkeestä. Vois kuvitella, että mahdolisesta myös jostain etnisistä löytyisi. (Kovin työläällä tavalla niitä voi kuulemma myös tehdä itse, mutta jotenkin kik-herneiden liottaminen & keittäminen & paahtaminen & kuivaaminen & jauhaminen ei oikein houkuttele- mieluummin syö sitten sen vehnätortillan tai juo pelkän oluen..)

    VastaaPoista
  3. Surkuhupaisan maissitortillakokeiluni jälkeen olen valmis puuhastelemaan kikhernelättyjenkin parissa :) Hyvältä näyttävät ja kuulostavat! Onneksi täälläkin on se Punnitse&säästä (vai millä nimellä se nykyään toimiikaan), niin vois olla toiveita löytää noita gram-jauhojakin.

    VastaaPoista
  4. Etsiskelin vähän kikhernejauhojen ravintosisältöä, eikä luvut ainakaan säikkäyttäneet. Näyttää herkulliselta tuo onnistunut lättysi, että kokeilla pitää näitäkin :)

    VastaaPoista
  5. Olen nähnyt gram-jauhoja kyllä ihan tavallisissa Cittareissa ja Prismoissakin. :) Itse olen ostanut erinäisistä vaihtoehto- ja etnokaupoista.

    Mutta soccia kyllä tehdään meillä! Kiitos reseptistä, nam!

    VastaaPoista
  6. Kikhernejauhoissa tosiaan on reilu 50% hiilareita, mutta kuitu- ja kivennäis- & hivenainesisällöltään kikherne on kuitenkin sen verran rikasta tavaraa ettei hiilarimäärää niin kannatakkaan kauhistua:)

    Ja mitä! Cittarissa & Prismassa! Ooh, pitääpä oitis katsastaa löytyykö Jyväskylästäkin, aiemmin en ole jauhoja bongannut. Kiitos vinkistä!

    Muuten, testasin äsken soccaa uunissa- 300 astetta, pizzakiven päälle asetetussa teflon-pinnotteisessa vuoassa, ensin pari minuuttia uunin alalämmöllä ja sit pari minuuttia grillivastuksella. Pizzakiven päälle aseteltu vuoka kallistui typerästi sen verran, että taikina valui vuoan toiseen reunaan ja paloi tietenkin komeasti siltä toiselta reunalta! (Voin myös kertoa, että kun kämpän toinen palovaroitin sijaitsee katossa neljän metrin korkeudessa, soccan paistamisesta tulee aika haastavaa.. nimimerkillä "lumisateessa taloyhtiön palotikkaita etsimään") Ehkei ainakaan kannata käyttää ihan noin kovaa lämpötilaa, onneksi testasin hommaa vaan neljäsosa-taikinalla..

    VastaaPoista
  7. Ihana ohje!!
    Olen tehnyt itsekkin joskus kikhernejauhetta.
    http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/125887/Gram%20jauho,%20ehk%C3%A4/
    Tähän sopisivat mainiosti!!

    VastaaPoista
  8. Kuivurissa tuo kikhernejauho varmaan onnistuisikin hyvin! Oma kärsivällisyys ei kyllä taitaisi kuivatteluun riittää:)

    Tätä soccan reseptiä vois varmaan myös helposti jalostaa, korvata osa gram-jauhosta mantelilla, maustaa yrteillä jne jne.. Kunhan vaan keksisi ensin miten tuo paistaminen onnistuisi parhaiten!

    VastaaPoista
  9. Luimpa pari artikkelia jauhojen tekemisestä niitä ei suinkaan turvoteta, kypsytetä ja kuivata uudelleen vaan huuhdellaan ja annetaan vuorokauden ajan kuivua vesi pinnasta pois tai paahdetaan uunissa kuivaksi. kypsät kikherneethän varmaan ehtisi jo pilaantua jos ne kuivatettaisiin uudestaan. Itseäni kiinnostaa kikhernejauhe ja en kyllä 8e maksaisi pikkunyssäkästä jos kokonaiset kikherneet ovat paljon halvempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih kun saisi aikaiseksi niin testailisi vähän noita menetelmiä! Kuivurilla homma kyllä onnistuu ilman pilaantumisvaaraa myös kypsytettyjen osalta, mutta kuulostaa kieltämättä vähän hullulta. Tuo hintapuoli olisi kyllä hyvänä motivaattorina testailuille, varsinkin jos gram-jauhoja käyttää paljon.

      Poista
    2. No kannattaa myös huomioida että yksi litra tai kilo kokonaisia kikherneitä ei ole sama asia kuin yksi litra tai kilo kikhernejauhoa. Jauho on huomattavasti tiiviimmässä muodossa, eikä siinä montaa senttiä säästä vaikka tekisi itse, ajankulusta nyt puhumattakaan. Omaksi ilokseen saa tietty kokeilla mitä vaan.

      Poista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...