5.2.2012

Sinihomejuustokohokkaat

Kokkisotailun alkuruokapläjäykseksi valmistuneet pinaatti-sinihomejuustokohokkaat olivat elämäni ensimmäiset suolaiset kohokasviritykset. Arvata saattaa, että komeasti kohonneet juustohöttöherkut lässähtivät söpösti kasaan melko lailla tasan sillä hetkellä, kun sain nostettua lautaset ruokailijoiden eteen. Onneksi maku ratkaisi- juustoiset kohokkaat olivat ehdottomasti herkullisempia kuin suklaiset esikuvansa. Käytin lähtökohtareseptinä Tammen Keittokirjan juustokohokkaiden reseptiä, jättäen kuitenkin kovempaa juustoa imartelevat mausteet pois ja korvaten kovan, kypsennetyn juuston ihanan pehmoisella ja miedolla Regina Blue -sinihomejuustolla. Voipi olla, että pehmeän juuston käyttö kovan sijaan vaikutti rakenteen lässähtävyyteen. Harjoituksia jatketaan taatusti myöhemmin, kohokkaiden askartelu kun on sen verran hauskaa hommaa! (=Ooh! Nyt ne kohoaa! Ne kohoaa kohta yli noista vuoista! Tuu nyt kattomaan! Äkkiä nyt ennenkuin ne lässähtää! Tuu jo!)

lässähtää, ei lässähdä, lässähtää, ei lässähdä..

Juustokohokas
(neljälle, kuudelle jos käyttää pieniä kohokasvuokia)

200 g kypsytettyä juustoa (esim. emmental, käytin siis vastoin ohjeistusta sinihomejuustoa)
2 rkl vehnäjauhoja
4 munankeltuaista
2 1/2 dl maitoa
1-2 maustemitta suolaa (en käyttänyt, juusto oli liian suolaista muutenkin)
(muskottipähkinää & cayennenpippuria, en käyttänyt sinihomejuustoa pilaamaan)
5 munanvalkuaista
1 rkl voita vuokien voiteluun
2 rkl vehnäjauhoja vuokiin
3 rkl hienoksi raastettua juustoa päälle (jätin väliin)
(omana lisäyksenä kourallinen tuoretta baby-pinaattia silputtuna)

pikkuvuoat ovat näppäriä

Sekoita huolellisesti vehnäjauhot, keltuaiset ja maito ja kuumenna hitaasta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Nosta kattila pois lämmöltä, kun seos on saonnut. Se ei saa kiehua, koska silloin muna hyytyy. Sekoita saennutta seosta kunnes se on jäähtynyt. Raasta juusto hienoksi ja sekoita keltuaisseokseen. Mausta. (Lisäsin tässä vaiheessa myös pinaattia.) Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti keltuais-juustoseokseen. (Jätä seokseen mieluummiin muutamia valkuaisvaahtokökköjä sen sijaan, että sekoittaisit sitä liikaa tasaisen rakenteen saamiseksi.) Kaada taikina voideltuihin, jauhotettuihin vuokiin ja ripottele päälle juustoraastetta. (Maino kikka helpottamaan kohoamista: voitele vuoat sulalla voilla pullasudilla siten, että sudin jäljet kulkevat suoraan ylöspäin pohjalta reunaa pitkin. Kun voi on jähmettynyt, jauhota vuoat vehnäjauhoilla.) Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin käyttämään yhtä suurta 20cm halkaisijaltaan olevaa, korkeareunaista vuokaa, minä käytin pieniä annosvuokia. Molemmilla lienee etunsa.

uunin tuijottelu voi olla paljon tv-ruutua tuijottelua tyydyttävämpää!

Paista uunin alatasossa 225 asteessa 20-25 minuuttia. (Paistoin pikkukohokkaita 200 asteessa kunnes pinta alkoi olla sopivan tummaa.) Tarjoile kohokas välittömästi! Ruokailijat odottavat aina kohokasta, eikä kohokas ruokailijoita.

..lässähtää.

10 kommenttia:

  1. Aaaah, miksi osaat kuvatakin ruoat niin hyvin että ne houkuttavat kokkaamaan! :) Joskus lueskelen hyviä reseptejä, mutta kuvat ovat niin onnettomia, että en inspiroidu ainakaan älyttömyyksiin asti. Vaiken ole mikään suuri kohokkaiden ym. ystävä, nämä kuvat saivat veden kielelle ja mieliteot pintaan. Njam. Ohje vaikuttaa aika konstikkaalta tosin ja siis; Miksikä ruoaksi nämä luokitellaan? Ja minkä kanssa syödään? Ei osaa... :)

    VastaaPoista
  2. En ole ikinä tehnyt kohokkaita - pelkuri ;-) Nyt olen samana viikonloppuna bongannut nämä sinun mainiot kohokkaasi ja Sivumausta peruna-parmesankohokkaat. Molemmat houkuttelevat kokeilemaan eli ehkä on aika menettää kohokasneitsyys piakkoin.

    VastaaPoista
  3. Täälläkin kohokasneitsyt :) Nämä komeat yksilöt saavat taas kohokasinnostuksen kohoamaan! Kerran mulla oli jo suklaakin ostettuna ja kananmunat oottamassa ja kohokasresepti hollilla, mutta tein sitten kuitenkin jotain mielestäni helpompaa jälkkäriä. Mamari :))

    VastaaPoista
  4. Minäkään en ole tehnyt kohokkaita, en vaikka oli ne 150 kananmunaakin:)) Mutta viimeistään kesällä, kun Ranskaa kokataan halkipoikkipinoon taas.

    VastaaPoista
  5. Minulla on hirveet ennakkoluulot kohokkaan tekemiseen :)
    Mutta ei se kotona haittaa vaikka lässähtäs.

    Mutta tulin kiittämään Keittiönatsi vinkistä. Kokeilen suolakuorta varmasti muuallakin. Oli tosi mukavaa touhua. Ja koitan sitä valkuaisvinkkiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitää kyllä kanssa ruveta suolakuorihommiin piakkoin! Aiemmin olen testannut vaan merisuolakuorikanaa, siihen ei muistaakseni tullut jauhoja niin paljoa vaan kuorta piti koossa folio. Tuo lampaanpaisti kuulosti kyllä järisyttävän hyvälle!

      Poista
  6. Ei muuten mitään tietoa miksi ruoaksi suolainen kohokas pitäisi luokitella- alkuruokana tätä kai yleensä tarjoillaan? Tai iltapalana? Alkuruokana maistui ihan sellaisenaan, viereen passaa mainiosti myös joku raikas salaatti.

    Suklaakohokas onnistui kyllä huomattavasti paremmin- tuo sinihomejuuston käyttäminen kovan juuston sijaan lässäytti tämän juustokohokashomman. (Aina siis kannattaa syyttää raaka-aineita, kokissahan ei voi olla vikaa!)

    Älyttömän hauskaa hommaa näiden askartelu kyllä on, kannattaa ihmeessä kokeilla! Onnistumisen riemu on huikeaa! Ja jos juustokohokas lässähtää, niin sen kun vaan väittää kirkkain silmin ruokailijoille kipoissa olevan munakasta- maku on edelleen mainiota!

    Jäänpä tässä siis odottelemaan kohokaspostauksia tahoiltanne!;)

    VastaaPoista
  7. Mielettömän ihanan näköisiä ja herkulliset ainekset - neitsyt minäkin kohokkaissa ;) Ihan pakko kokeilla pikimiten!

    VastaaPoista
  8. Niinhän ne tuppaa lässähtämään melko heti. Mutta ei se makuun vaikuta! Herkulliselta näyttää! =)

    VastaaPoista
  9. Jep, onneksi maku ei lätsäyksestä pahasti kärsi- toki se kuohkeampi kohokas on sitä lättänämpää mukavampi suutuntumaltaan!

    Mietin tässä juuri, mihin käyttäisin erinäisistä leipurointiprojekteista jääneen kulhon kananmunan valkuaisia- onnistuiskohan kohokas kokonaan ilman keltuaisia jos tekisi vaan jonkun juustokastikkeen valkuaisvaahdon sekaan..?

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...